Posted on

Tidlösa smycken och accessoarer

Att köpa några få utvalda smycken och accessoarer är bättre både för miljön och plånboken än att köpa många olika. Satsa på klassiska produkter som håller i många år. Här hittar du tips på vilka smycken och accessoarer du bör satsa på om du vill uppnå en tidlös och hållbar look.

 

Stilrent & tidlöst

Nyckeln till en mer hållbar konsumtion är att köpa färre men bättre saker. Det gäller allt du köper, inklusive smycken och andra accessoarer. Undvik att köpa många billiga saker som går sönder snabbt eller som endast är trendiga en säsong. Det är bättre att välja klassiska accessoarer från väletablerade varumärken, exempelvis By Malene Birger. Det är ett modehus som erbjuder kläder och accessoarer oberoende av modets växlingar. Sedan den första kollektionen 2004 i Köpenhamn har varumärket profilerat sig med produkter i skandinavisk anda för den moderna och stiliga kvinnan.

Hos Best of Brands kan du handla kläder och accessoarer från By Malene Birger och många andra klassiska märken. Här hittar du bland annat varumärkets tidlösa kläder och berömda väskor, plånböcker, sjalar och mycket mer. Många av accessoarerna pryds av varumärkets diskreta signaturmönster. De högkvalitativa produkterna håller i många år, vilket är motsatsen till fast fashion, även kallat snabbmode.

Modeindustrin står för hela tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Konsumentbeteenden behöver förändras för att minska modeindustrins enorma miljöpåverkan. Du som konsument är en viktig del i kedjan och har stor makt att påverka. Det första steget till en mer hållbar konsumtion är att köpa färre, men bättre saker. Väldigt billiga smycken och accessoarer bygger på en mycket billig tillverkning och en kortlivad användning. Genom att endast köpa varor av hög kvalitet som du vet att du kommer använda länge bidrar du till en mer hållbar industri. Kostnaden per produkt är högre när du köper kvalitet, men den långsiktiga kostnaden är lägre eftersom du kan använda dem längre.

4 modeklassiker

Det är inte bara kvaliteten som avgör livslängden på en accessoar, utan även modellen och vilken typ av produkt det är. Här hittar du tips på fyra modeklassiker som håller säsong efter säsong, år efter år.

  • Scarfen. En ikonisk scarf med ett fint mönster har ett brett användningsområde. Den kan knytas i håret som hårband, runt midjan som skärp eller runt halsen för ett stiligt intryck. Eller varför inte knyta den på väskan för att pigga upp den. Grace Kelly, Drottning Elizabeth II och många andra kändisar har burit scarfar i många årtionden och det är en accessoar som aldrig kommer att gå ur tiden.
  • Ballerinaskor i neutral färgskala som beige, vit, svart och brun.
  • En svart eller brun läderväska. Välj gärna en stilren modell, exempelvis en kuvertväska eller en mer rymlig axelremsväska i enkla snitt. Undvik överdrivna detaljer eftersom du riskerar att tröttna på dem.
  • Enkla guld- och silversmycken med eller utan diamanter.