Posted on

Lyxklockor

Vad är egentligen en lyxklocka och hur vet du att det är en äkta vara du köper? Inte helt lätt att avgöra, framför allt inte om man köper klockan second-hand. Men det finns några tips som kan underlätta.

Historia

Om ett klockmärke har en lång historia och modeller som bibehållit sin popularitet år efter år torde det betyda att klockorna är av god kvalitet och att märket har en tydlig inriktning. Ett exempel kan vara Blancplain, ett märke som grundades i Schweiz redan år 1735 eller Rolex, Omega, Patek Philippe som många känner till och som varit med länge.

Hur mycket väger klockan?

Det finns exklusiva klockor som knappt väger någonting men ofta väger ett kvalitetsur mer än en ”normalklocka” då det antingen är prytt med ädelstenar av olika slag eller att urverket är speciellt. Urverket är ofta det som gör en klocka dyrare – eller mer värd som många uttrycker det. Med ett bra urverk kommer klockan att visa rätt tid under längre tid och ju mer exakt en klocka visar tiden desto mer värdefull. Klocktillverkare stoltserar gärna därför med urverket och certifierar klockorna genom COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres). COSC ställer höga krav på urverken och klockorna går igenom många tuffa tester innan de erhåller sin certifiering.

Exklusivitet

Om bäraren har en klocka av elegantare snitt som inte många andra, eller INGEN annan, i umgängeskretsen har desto exklusivare känns den. En unik klocka utgör ett statement. Även om priset är en viktig indikator är det inte bara det som avgör om klockan är exklusiv, det kan också handla om klockans historia. Då Paul Newman, skådespelaren och racingföraren, dog var han ägare av en Rolex Daytona Ref. 6239 och denna kom att säljas på auktion för omkring 148 miljoner svenska kronor.

Märken

Vilka märken anses då vara mest exklusiva? Ja, det varierar med åren men några märken håller sig alltid kvar i toppskiktet, oavsett vad som händer i modevärlden och omvärlden.

Rolex ”Daytona”, omnämnd ovan, började tillverkas år 1963 och innehåller, bland annat 78 timmars energireserv och kronograf och är vattentät till 100 meter. Rolex har naturligtvis en mängd andra modeller som räknas till det absoluta toppskiktet, till exempel Day-Date och Submariner.

TAG Heuer ”Monaco” är en klassisk klocka som såg dagens ljus år 1969 och som då var världens första kvadratiska armbandsur som också var vattentätt.

Patek Philippe ”Nautilus” är ständigt slutsåld hos återförsäljarna, något som vittnar om dess popularitet. Även ”Calatrava”, klockan som passar utmärkt till kostymen, är ett populärt alternativ.