Posted on

Accessoarer och kroppssmyckning genom tiderna

Trots att man kan tro att piercade navlar, smycken i ansiktet samt på mer privata delar av kroppen är ett relativt nytt påfund så går traditionen kroppssmyckning långt tillbaka i tiden. Anledningarna till vårt intresse kring detta är många och infattar allt från kulturella skäl till ett sätt att uttrycka sig själv och sin personlighet. Många väljer att förstärka sin ståndpunkt i olika sammanhang med till exempel regnbågsfärgade accessoarer för att visa att de stöttar HBTQ-rörelsen eller den klassiska knutna pistolen för ”Non-violence” – för att med hjälp av yttre utsmyckning visa sitt motstånd mot krig och våld. Särskilt svenska designers tycker om att använda sina smyckeskollektioner för att förmedla ett budskap.

I alla tider har människan fascinerats av det som är vackert och vi har gärna använt oss av yttre ting för att försköna oss eller som symbol för att sätta oss i olika sammanhang. I Gamla Testamentet berättas det om hur egyptierna och befolkningen i det antika Israel hade piercade öron och bar örhängen vilket även har bekräftats genom arkeologiska fynd. Trots att det i just dessa fall troligtvis handlade om en förstärkt skönhetsbild och ett förtydligande om status kan man se hur andra lät pierca olika kroppsdelar för att bevisa hur starka och tåliga soldater de var. Idag är det fortfarande vanligt i många stamkulturer runt omkring i världen att pierca delar av kroppen som del av mandomsprov.

Precis på samma sätt som om du skulle utgå från dina egna preferenser när du dekorerar ditt hem väljer du dina smycken utefter hur de ska representera dig – detta reflekteras måhända även i din inredning? En bohemisk, rustik inredning skulle eventuellt kunna avspegla sig i smycken av naturmaterial med fjädrar och snäckor. Kanske kristaller som taklampa / taklampor betecknar ett tycke för lyxiga smycken? Förutom att smycka kroppen med piercingar finns idag nämligen ett oändligt utbud av ringar, halsband, klockor, armband, örhängen och broscher att använda för utsmyckning. Man kan välja att bära sina smycken utanpå kläderna, fästa dem i håret eller bära smyckena direkt mot kroppen.